Bildarkiv

gjutjärn
Samlarinriktningar finns av alla de upptänkliga slag. Här illustreras ett samlarområde av en lokalhistorisk prägel. Det handlar om gjutjärn . Bland alla lokala järnbruk så illustreras här ett litet urval ur Långvinds bruks produktion av husgeråd i gjutjärn. (samt en mässingmortel som av okänd anledning smugit sig med i bilden)

 

redskap
Hemlig pryl! Okänt användningsområde. En gissning att det kan ha med yrkesfiske att göra. Ett förslag att detta är ett redskap för tillverkning (boning) eller lagning av fiskenät, en benämning för prylen i fråga är re-bagge, d.v.s. ”reda nät”.

 

Samlarföreningen
Från Vänster. Jan-Olov Eriksson. Gösta Hellström. Tage Jonsson. Hjördis Elofsson. Folke Andersson. Claes-Göran Dahlqvist. Olle Wengelin. När det begav sig: Möte 22/1-1994. Sankt -Jakobs gården.

 

ScanImage013
Från vänster. Sture Frick. Tage Jonsson. Bert Runnfors. Roland Walter. Hans Ekbrink. Sittandes: Åke Eriksson. Sven Johansson. Lennart Wetterström. Gammal bild på Medlemmar/styrelse samlarföreningen.

 

Snidad träfigur
Snidade träfigurer. Snidarens signatur ”GTH”

 

hassepersson1
Bild från en av våra samlarträffar, i februari 2016. På bild föredragshållaren Hasse Persson, känd lokalradioprofil, som höll ett intressant föredrag: ”Människor i smått och stort”.

Vi efterlyser mer bildmaterial till denna sida. Vi vädjar alltså till våra medlemmar att bistå med intressant bildmaterial. Hör av er till hudiksamlaren@gmail.com eller meddela er till någon i styrelsen.

plåtmynt2
Plåtmynt. Ett intressant och i dagsläget ganska ”hett” samlarområden beträffande gamla mynt. Bilder visar en 1-daler från 1743. I detta fall en ”äkta vara” men se upp med förfalskningar vilket en annan bild illustrerar.

 

plåtmynt1
Ett plåtmynt igen. Men denna gång ett exempel på en förfalskning av en halvdaler från 1731. En gjuten kopia. Plåtmynt är med andra ord en typ av samlarobjekt som ofta varit föremål för förfalskningar, så se upp!

 

fiskedrag
gamla fiskedrag/ bilden är utlagd i försökssyfte

 

hudikdraget
Det har funnits yrkesmässig tillverkning av fiskedrag i Hudiksvall. Bakom tillverkningen låg en herr Sjöblom. Dragen har en originell konstruktion, glasprisman infattande i en metallram. Mer om bl.a. denna fiskeredskapstillverkning finns att läsa i en skrift som tagits fram av Hälsinglands museum och Iwan Sjöholm (1992). Tillverkningen av dragen tros ha skett under tiden ca 1934-1942.

 

Hudikmässan 2008
Från en samlarmässa på Glysishallen år 2008. Bord dukat inför middagsbuffén efter den första mässdagen

 

frimärke
ett populärt samlarområde – frimärken/ bilden är utlagd i försökssyfte

 

samlarmässa1-20100410
Från en av våra samlarmässor på Glysisvallen. Sannolikt år 2010. På bild en av våra långväga säljare: Bertil Hjort från Östergötland. Bilden utlagd i försökssyfte

 

foto
Historiska fotografier och fototillbehör/ bilden är utlagd i försökssyfte

 

IMG_5248
”Hemliga prylen”. Ett återkommande litet inslag på våra träffar. I just detta fall finns ingen trovärdig förklaring till prylens funktion

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2013 nr1
Bild tagen från läktaren. Samlarmässan 2013.

 

2013 nr3
Samlarmässan 2013. Lördag bra med folk!.

 

2014 nr1
Samlarmässan 2014. Lördag.

 

2014 nr2
Samlarmässan 2014. Lördag. Samma vinkel som bild 2013, men med andra människor.

 

 

2013 Kjell Höök
Kjell Höök värderar föremål på Söndagen. Året är 2013.

 

malm-1-web
”Filial-BANKEN I HUDIKSVALL” No:2831. 1861.

 

SEDEL HUDIKSVALL
”Filial-BANKEN I HUDIKSVALL” Litt.A. No: 3053. 12 aug 1861. BRA KVALITÉ

 

GUSTAV WASA
Gustav Wasa. Örtug 1530 Västerås. Typ:IV. Sidan:12. Nummer: 22     Sveriges Mynt 1521-1977. Ahlström-Almer-Hemmingsson.

 

örtug
Gustav Vasa. Örtug 1543. Stockholm. Felskrivet årtal (1534). Typ:VI. Sidan:16, Nr:72b. Ahlström-Almer-Hemmingsson.

 

herman20161119
Från samlarträffen den 19/11 2016. Föredrag av Herman Lindqvist! Temat för denna dag var: ”De vilda Vasarna-en våldsam historia”. Ett uppskattat inslag av en av våra mest kända profiler som föredragshållare i Svensk historia.

 


herman-lindkvist
Här kommer en bild som Anders Martinsson påpassligt har tagit. Gerd Holmboe och Annie Skoglund får sina böcker om ”De vilda Vasarna” – en våldsam historia, signerade av författaren Herman Lindqvist. Fru Lindqvist fotograferar händelsen.

 


lennartplahn1
Föredragshållare Bengt Sundström. Tema ”Lennart Plahn”.

 

Bengt Sundström.



IMG_5390
Ytterligare ett exempel på en ”hemlig pryl”. I detta fall är gissningen att det skall vara något som kallas rovhacka

 

myntklubbsnostalgi
Myntklubben tidigt 70-tal. Vår samlingslokal var då Sankt Jakobsgården. Personerna på bild är: Evert Högstedt och Georg Linderoth, grabbarna heter Anders Jonsson och Peter Tällberg./ bilden är utlagd i försökssyfte

 

sophia-isberg
Gamla antika rökpipor, snidade av bl.a. Sophia Isberg/ bilden är utlagd i försökssyfte

 

överprägl halvöre 1858
Bildexempel hur man med datans hjälp ganska lätt kan illustrera en myntvariant. I detta fall en ompräglad ½-öring 1858, dessutom i ganska rejäl förstoring/bilden utlagd i försökssyfte

 

gäddsaxar
Samling gamla gäddsaxar